Get Adobe Flash player

Expedice Brambora

Skupina vědců, šlechtitelů a dokumentaristů podnikla cestu do Jižní Ameriky v březnu a dubnu 2016. Cílem bylo získat poznatky o pěstování brambor v jejich původních lokalitách a také přivézt nové odrůdy vhodné k dalšímu šlechtění.

V posledních sto letech dochází šlechtěním brambor k vylepšení chuti, tvaru a velikosti, ale za cenu ztráty původní odolnosti proti chorobám. Odrůdy brambor, které se nyní pěstují po celém světě a to včetně původních oblastí, pocházejí jen z několika geneticky velmi podobných původních odrůd, takže jsou náchylné k mnoha onemocněním. Zařazení nových, geneticky zcela odlišných, odrůd do šlechtitelských postupů může kromě odolnosti zlepšit i adaptaci na lokální podmínky prostředí. Brambory se méně pěstují, a postupně se z jídelníčku vytrácejí i přes to, že OSN doporučila rozvojovým zemím pěstování brambor pro předcházení potravinových krizí. Nové odrůdy mohou napomoci opětovnému navrácení brambor do našeho jídelníčku.

Naše práce byla zaměřena především na objasnění odolnosti brambor k obecné strupovitosti, onemocnění působenému bakteriemi z rodu Streptomyces. V rámci naší cesty jsme odebrali vzorky brambor a půdy na přibližně 50 lokalitách v Argentině, Peru a Chile. Podle našich znalostí, podobný soubor vzorků zatím nemá nikdo na světě a domníváme se, že mohou představovat významný soubor informací pro ochranu brambor před tímto onemocněním.

 

Účastníci cesty: Jan Kopecký, Markéta Marečková (VÚRV, v.v.i.), Jiří Mohl (Selekta Pacov, a.s.), Viktor Kopačka (Vesa Velhartice, a.s.), Jan Kiss, Leoš Skokan, Vilma Kollmanová (dokumentaristé)

 

Trasa cesty: Argentina: Buenos Aires, San Carlos de Bariloche, Chile: Ancud (Chiloé), Antofagasta, Arica, Peru: Tacna, Arequipa, Vallé de Colca, Puno, Argentina: Purmamarca, Calilegua NP, Balcarce

 

Video: Teaser EXPEDICE BRAMBORA

Video: Celý film EXPEDICE BRAMBORA

 

Fotografie:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23